Olin niin iloinen, kun pitkästä aikaa sain Pojan ja Morsion lounaalle. Yritän aina tarjota jotakin erilaista. Nyt halusin valmistaa kaalilaatikkoa, jota en ollut koskaan itse tehnyt, mutta suurella nautinnolla syönyt kun tarjottu on. Ei kun googlaamaan. Mielestäni paras ohje löytyi Pastanjauhajien sivuilta. Sieltä löysin myös herkullisen punajuuriohjeen, uunissa kypsennetyt punajuuret.

Koska esillepano on puoli ruokaa ainakin minulle, aloitin kattauksella. Keksin ottaa käyttöön 70-luvun alussa ostamani muistorikkaat emalilautaset:

En ole raaskinut luopua niistä, mutta en ole vuosikymmeniin niitä käyttänytkään, kun ei tuo punainen väri enää ole napannut. Silloin kun nämä lautaset hankittiin, meillä oli värikästä: eteinen auringon polttama oranssi, keittiön seinät tumman ruskeat ja kalusteet keltaiset, olohuoneessa punainen karvalankamatto, seinästä seinään.

Ruuat onnistuivat erinomaisesti - Poika ja Morsio tahtoivat reseptin - kattaus oli kaunis kuten loppiaisena, joulun ajan viimeisenä pyhänä,  sopii olla. Punainen suuren suuri liina (helmat ulottuvat lattialle Armi Ratian tyyliin!) on Marimekon fandangoa. Kun sen kauan sitten ostin, minua palveli itse Kirsti Paakkanen! Olutlasit kristallihionnoin toin Prahasta repussa, muistan kuinka ne painoivat kaikkien muiden astioiden kanssa. Kahvikupit ova made in USSR, mutta Äitini ne minulle osti Stockmannilta siksi, kun ne olivat niin kauniit.

Jälkiruuaksi oli kahvit ja tämän joulun viimeiset tortut. Niitä en tehnyt vaan nostin valmiit pellille, hiukan vain munalla voitelin. Helpoksi on nykyaikana moni työläs asia tehty! Kaffen kera tarjosin seitsemän tähden black label Euraist-brandya, sitä löytyy Tallinnan myymälöistä edullisesti. Ja on hyvää.

Nyt sulattelen ruokia ja katson mäkihyppyä,  tämä on vanha loppiaisen huvitus. Erityisen mukavaksi katselun tekee se, kun Poika vaihtoi kattokruunuun 15 watin hehkulamput entisten 40-wattisten tilalle. Valo ei enää ole liian kirkas vaan sopivan pehmeä. Myöhemmin illalla on vielä avattava tv ja katsottava, missä päin Cornwallia laventelileidit seikkailevat.