Olin Ateneumissa katsomassa Picasson taidetta. Olin paikalla jo heti aamukymmeneltä ja jonoon jouduin: piti jonottaa sisään, jonottaa narikkaan ja jonottaa taidetta näkemään. Mutta kannatti! Tykkäsin tästä jostakin merkillisestä syystä jopa enemmän kuin hänen Barcelonan pysyväismuseonsa tarjonnasta.

Käsittämätöntä oli kuinka hän siirtyi huikean kauniista naturalistisesta maalaustavasta kubismiin ja ties mihin ihmistä ja esineitä rikkovaan ja paloittelevaan, uudelleen paketoivaan  tyyliinsä. Perhekuvakin oli, luvalla sanoen, erikoinen - mutta ah miten vangitseva. Ja monet itkevän naisen versiot pysäyttäviä. Enkä voinut kuin ihmetellä, miten Pablo-herra sai Francoise Gilotin silmään niin tajuttoman intensiivisen katseen, vaikka siinä oli vain ympyrä ja sen sisällä piste.

Ateneumissa meille myös näytettiin, kuinka Picasso vaikutti oman maamme taiteilijoihin. Kansallisteatterin edessä istuva Wäinö Aaltosen luoma Aleksis Kivi olisi voinut olla toisenlainen (pienoismallin näin), jos ajat olisivat olleet uutta ja erilaista hyväksyvämmät. Picasso vaikutti jopa utuisista kuvistaan kuuluun Helene Scherfbäckiin, aivan selvästi! Nämä kuvat olen ottanut Teeman tai BBC:n ohjelmasta, missä Picasso näytti kuinka tekee taidettaan.

Eilen oli toisenlaista: tapasin suuressa ostoskeskuksessa Pojan ja hänen isänsä. Pojalle vein alennuksesta ostamiani puseroita hyväksyttäväksi (taitaa ottaa ne kaikki :)  Isänsä oli heidän yhteisen asian paikalle saattama. Oli oikein mukava juttutuokio meillä, ja teki hyvää nähdä kuinka Isänsä on toipunut täysin aivoinfarktistaan. Seuraavan kerran taidamme tavata Oopperassa Rusalkan viimeissä esityksessä.  

Avantouinti tuli eilen uudelleen elvytettyä. Edellisen kerran olin 5.12., mutta ihan pelotta hyiseen veteen menin. Ja nyt vesi oli puhdasta - siellä on ollut mystistä öljyä tässä välillä. Viallinen pulputin on korjattu ja avantouimarit kiittävät.

Muita kuviakin laittaisin niin mielelläni, mutta en ole yrityksistäni huolimatta saanut niitä kamerasta koneelle. Matkakuvat menivät suit sait, mutta uusien kanssa on ongelma. Ei kai kamera vaan mennyt vialliseksi, kun kävin ulkomailla kaatumassa.