Energiatasoni on ihan alhaalla, kun aina on pimeää, harmaata ja märkää, usein näiden lisäksi vielä kovin tuulista. Herään - kännykän herättämänä - yhdeksältä ja jos näyttää, että vielä on yö, mietin sängyssä niitä näitä ja nousen sitten. Sytytän kynttilän keittiön pöydälle ja laitan radion päälle, vasta sitten harjaan hampaat jne. Kun olen liottanut kasvojani riittävän kauan kylmässä vedessä, olen valmis viettämään seuraavat noin kaksi tuntia Hesarin ja aamiaisen kanssa. Vasta tämän jälkeen  tunnen olevani valmis kohtaamaan maailman ja päivän haasteet.

Sovin kaikki asiat iltapäiväksi. Tänään oli vuorossa silmälääkäri. Lasit on pakko uusia, kun kaukonäkö on suuresti muuttunut. Nykyisin katson tv:tä ilman laseja, elokuvissa ja jopa autoa ajaessani otan lasit pois. Silmälääkärikin sanoi, että on todella muuttunut kaukonäkö. Nyt on sitten muutettava pankkitilin saldoa huomattavasti eli hankittava uudet silmälasit. Se tapahtuu huomenna iltapäivällä.

Kirjoja olen onneksi innostunut lukemaan, kun lenkille ei voi lähteä. Lähden vain hyvällä ilmalla. Naapuri lainasi maanantaina kyläillessäni kolme kirjaa: Finlandia-voittajan Hytti nro 6:n ja kaksi Kati Tervon, entisen oppilaansa, kirjaa. Tietoisesti aloitin Tervon kepeällä (ei aina!) Kesäpäiväkirjalla, eilen siirryin Rosa Liksomin mukana matkalle Siperian junaan. Niin erilaiset maailmat. Mielenkiintoista. Ja lukujärjestys oli oikea.

Aavistuksen sähköttömyydestä sain alkuviikosta, kun koko tienoo pimeni, tosin vain reiluksi puoleksi tunniksi. Ymmärrän taas paremmin niitä polosia, jotka ovat kykkineet pimeissä kodeissaan. Ei se ole kivaa. On niin hiljaistakin.