On ihan faktaa, että me ihmiset olemme keskimäärin hyvin samanlaisia. Geeniperimältämme ainakin. Siksi en jaksa ymmärtää (saati hyväksyä), miksi eräs ystäväni haluaa aina tonkia ikäviä tai yksityisiä minun ja läheisteni asioita. Yritän olla äärimmäisen vähäpuheinen ja välttelevä, ehkä ensi kerralla sanon, että en halua jauhaa näitä asioita yhtään enempää.

Tämä ystäväni on itä-Suomesta kotoisin, kuten minä. Perimämme ovat oletettavasti aika samanlaiset. Jos hän olisi länsi-Suomesta, ero olisi 0,032 prosentin luokkaa. Kaikkein hulluinta on, että meillä suomalaisilla on keskenämme suurempi ero perimässä kuin esim. saksalaisilla ja briteillä. Heillä vain 0,05%. Mistä sitten luonne-erot tulevat? Ympäristöstä? Kasvatuksesta vai siitä kuuluisasta sinisestä pilvestä? 

Joka tapauksessa tiedetään, että lukihäiriö on geenissä 3 ja astmahäiriö geenissä 7. Noin esimerkiksi. Tänä päivänä geeniperimän kartoitus maksaa 4.000 euroa, parin vuoden kuluttua enää tuhat. Hinta on 10.000 kertaa halvempi kuin kymmenen vuotta sitten. Mutta kehitys tällä saralla jatkaa hengästyttävää vauhtiaan, ja se tulee olemaan monta kertaa hämmästyttävämpi seuraavan 50 vuoden aikana kuin viimeisen 50 vuoden aikana. 

Pikkuisen Tinjan perimä on mainio, kävin eilen tarkistamassa;) Kun hän heräsi päiväuniltaan, hipsin hänen huoneeseensa. Lapsi katsoi hetken hiukan tarkemmin ja hyväksyi näkemänsä. Vaippa vaihdettiin ja pylly pestiin. Ja sitten leikittiin niin, että lapsonen kikatti ja nauroi ihan villisti. Äitinsä oli myös ihan onnessaan, kun sai tehdä omia hommiaan.Tinja kävelee kovasti ja juttelee koko ajan, mutta me muut emme vielä oikein saa tolkkua puheesta.  

Tänään oli terveydenhoitopäivä: aamulla verikoe (kolesteroli ja sokeri), sitten meri, keskipäivällä päikkärit ja iltapäivällä fysioterapiaa polveen.