Eilen, aivan tavallisena torstai-iltapäivänä koin jotakin elämää suurempaa Tapiola Sinfoniettan konsertissa. Ohjelmistona oli kahden hyvin erilaisen säveltäjän teokset: Kalevi Ahon Kamarisinfonia nro 1 ja Antonin Dvorakin Konsertto viululle ja orkesterille. Konserttia emännöi Pauligin kahvilähettiläs leivoskahveineen.

Ahon sävellys oli niin sanottua nykymusiikkia. Kaikkein mielenkiintoisinta oli seurata soittajia, kun he kiireellä ja intensiteetillä soittivat omia säveliään - ja pääsivät maaliin yhtaikaa! Etukäteen ajattelin, että Ahosta en tykkää, mutta toisin kävi.

Dvorakin viulukonsertto on saksalaisen solistin, Isabelle Faustin, käyntikortti, jonka Yehudi Menuhin kuuli vasta 15-vuotiaan Faustin esittämänä. Isabelle oli mykistävä ilmestys saapuessaan lavalle mustissa housuissa ja puserossa, joita verhosi leiskuvan punainen pitkä silkkijakku. Kädessään soittimensa, Sleeping Beauty, Stradivarius-viulu vuodelta 1704!

Kuinkahan moni muu voi sanoa hankkivansa elantonsa yli 300 vuotta vanhalla tarve-esineellä. Se viulu oli niin kaunis ja se tuotti hurmaavan kauniita säveliä. Viulisti on tähti vertaistensa joukossa ja sen kyllä tällainen tavallinen kuulijakin aisti ja näki: hän soitti joka solullaan ja eläytyen. Tahtia ei haitannut edes yhden kielen katkeaminen kesken konserton. Isabelle nappasi konserttiviulistin soittimen, antoi omansa hänelle ja tämä puolestaan lähti lavan taakse vaihtamaan Stradivariukseen uuden kielen. Ja sitten kaikki toisin päin, ja konsertto vain jatkui. Huikeaa ammattimaisuutta! Olimme kaikki onnellisia kuulemastamme ja taputimme villisti. Ja oli orkesterikin mielissään saadessaan soittaa taiturillisen solistin kanssa: myös he taputtivat ja jopa tömistivät jalkojaan.

Kyllä elämä sentään on, ainakin toisinaan. Kaiken kukkuraksi juuri ennen konserttia kuulin, että hiusraudan ostokseni on hyvitetty. Ja tänään kaupungilla - siis Helsingissä - oli suloisen lämmin auringonpaiste: näin tämän vuoden ensimmäisen avoauton liikenteessä! Ja Jere Karalahti seisoi livenä Stokkan edessä puhumassa kännyynsä.