Viikko sitten lauantaina olin tähän aikaan ollut jo monta tuntia mukavien ihmisten joukossa keskustelemassa Hevosvarkaista. Aamu oli ollut kirpakka, pakkasta jonkin verran yli 10 astetta. Bussia odotellessa ihastelimme Pantterin kanssa upeaa auringon nousua.

Kotimatkan alkaessa oli tullut ilta ja kaupungin valot syttyneet.

Jännittäviä hetkiäkin koimme, kun seurasimme kuinka edellä kulkevien kolmen naisen (ystäviämme) takana askeliaan sovitti kolme nuorta miestä. Heillä ilmiselvästi oli pahoja aikeita, jotka torpedoimme pysäyttämällä ystäviemme etenemisen.

Kotona olin väsynyt mutta onnellinen saatuani viettää kaksi vuorokautta ystäväni kanssa. Aika tosin suorastaan lensi, ja suuri osa aiotuista tekemisistä jäi odottamaan seuraavaa tapaamista. Aukaisin television, nukahdin tuoliini. Heräsin ja hereille tulin hetkessä, kun huomasin katsovani elokuvaa Norjan vastarintaliikkeestä. Siitäkin oli aiemmin päivällä keskusteltu kirjan yhteydessä. Nyt Max Manus -niminen mies kamppaili saksalaisia miehittäjiä vastaan. Sotakokemuksensa hän oli saanut käytyään taistelemassa talvisodassa suomalaisten apuna, sotilaskoulutuksensa hän hankki Englannissa. Tämä elokuva perustui oikeisiin tapahtumiin ja nuorukaisilla oli oikeat nimet.  Minulla oli aiemmin aivan toisenlainen kuva Norjan miehityksestä: olin kuvitellut sen olleen rauhanomaisen, mutta se aika oli hurjaa ja veristä taistelua, sabotointia, joka loppui Donau-nimisen miehistönkuljetusaluksen torpedointiin satamassa samalla kun saksalaiset valmistautuivat poistumaan maasta.

Viikkoni on ollut kiireinen. Oli liikuntaa eri muodoissa maanantaista keskiviikkoon, kokouksia peräti kahtena päivänä. Silmälääkärissä kävin ja vuodessa näköni on muuttunut. Oikean silmän silmänpainetta erityisesti seurataan, samoin molempien silmien hermoratojen kiinnikkeitä. Nyt pitää varata aika näihin seurantatoimenpiteisiin. En varmasti hanki uusia laseja vuosittain, vaikka nyt näen kauas paremmin ilman laseja kuin laseilla. Specsaversilla kuitenkin kävin tutkailemassa markkinoita. Jos vaikka hankkisin uudet lukulasit. Sieltä ne saa puolet halvemmalla kuin vakiliikkeestäni.

Lunta on satanut kai päivittäin tehden maiseman kauniiksi. Tällä viikolla huomasin kyllästyneeni ainaiseen lumen tuloon. Kaipaan kevättä, avonaisia vesiä, vapaita katuja, paljaita varpaita. Laituria ja linnun laulua.