En anna periksi, vaan kokeilen vielä kolmannen kerran. Totuuden hetki on käsillä.

Sudien mies on työssä suuressa hautaustoimistossa. Hän on enemmän markkinoinnissa, mutta osallistuu myös hautajaistapahtumiin. Hän sai järjestettyä meille audienssin työpaikalleen. Toimisto on iso pylväskoristeinen rakennnus laajan, kumpuilevan puiston keskellä. Suurin osa puistoa on hautausmaata, selvisi kun lähdimme mustalla autolla kiertämään aluetta. Mutta ensin menimme mausoleumiin, kai se sellainen oli. Ensinnäkin rakennus oli iso, sellainen vanha ja arvokas ja kreikkalaistyylinen sisäänkäynti patsaineen pylväineen. Vainajat on haudattu joko "karsinoihin" (kuten kirkoissa) tai seinille kuin luukkuihin konsanaan. Tunnetuin asukki oli suklaakeisari Russell Stover:

Herra ja rouva Stover aloittivat suklaakonvehtien valmistamisen kotonaan 1920-luvun alussa. Tänä päivänä yritys ei enää ole perheen omistuksessa ja se on laajentunut kovasti. Nyt tuotteita myydään USAn jokaisessa osavaltiossa ja yli 20 muussa maassa. Mutta heidän prinsiippinsä quality, service ja value ovat kuulemma yhä voimissaan, onhan tuote Only the Finest.

Tällaisia penkkejä oli siellä täällä ja ne toivat elävästi mieleeni vaellusreittien varrella olevat puupenkit Sveitsissä. Tätä kuvan penkkiä kun katselet ja erityisesti sen takana molemmin puolin näkyviä ruskeita laattoja ja noita painaumia nurmessa, tiedät katsovasi hautoja. Siellä ei ollut hautakiviä meidän tyyliimme, vaan tällaisia nurmeen upotettuja melko pieniä laattoja. Kukkia oli joidenkin vieressä. Sotilashautausmaalla kukkia oli jokaisella haudalla, mutta ne olivat tekokukkia. Siellä hulmusi tietysti myös tähtilippu, jonka esiintymistä ei kontrolloida liputuspäivin. Jenkeissä on aina liputuspäivä ja lippu on hyvin monien talojen ovenpielessä myös.

Tunnetuin tämän hautausmaan vainaja on CBS:n entinen uutistoimittaja ja uutisankkuri Walter Cronkite (4.11.1916-17.7.2009), josta sanottiin että hän on "Amerikan tunnetuin ääni". Minäkin muistan hänet. Amerikkalaiset arvostivat hänen mielipiteitään niin paljon, että kun hän kerran päätyi arvioon, että Vietnamin sotaa ei voi voittaa, vaan pitää aloittaa rauhanneuvottelut, kansan mielipide sodasta muuttui. Eikä Lyndon B. Johnson päässyt toteuttamaan haavettaan toisesta presidenttikaudesta.

Sudien mies on alunperin kiinteistönvälittäjä kuten vaimonsa. Molemmat joutuivat pakon edessä vaihtamaan vähempiarvoisiin töihin, kun maahan tuli lama ja asuntojen myynti pysähtyi ja talojen arvot laskivat. Palkka ei ole kaksinen, minulle kerrottiin, se on vain tuntipalkka. Mutta hauskoja tositapahtumia hautausmaalta herra kyllä kertoi!

Lucy-tyttönen harrastaa koirien hoitoa, voimistelua ja ratsastusta. Kun ratsastustunnin aika koitti, hän ehdottomasti halusi mukaan myös isoäitinsä ja minut. Talli oli iso ja siellä oli ainakin parikymmentä hyvin hoidettua hevosta ja kaksi tallikissaa, joista toinen oli vitivalkoinen Snowball.

Tunti alkoi hevosen kavioiden putsauksella. Sen jälkeen  sai laittaa satulan ja suitset. Opettaja valvoi, että ratsastusasento oli oikea. Vasta sitten hän sai päästellä hevosella ympäri maneesia. Isoäiti ja minä kävimme välillä haukkaamassa happea, koska päivä oli kuuma ja tallissa oli pistävä hevosen haju.