Tänään oli taas tärkeä päivä. Piti olla kaupungissa, siis Helsingissä, klo 13. Menin bussilla ja tälläsin itseni ikkunan viereen, sillä halusin nähdä, kukkivatko leskenlehdet. Pikkuruisia aavistuksia oli, ja niistä joistakin oli kasvanut kukka kun myöhemmin ajelin kotiin. Tuntui lupaavalta, keväiseltä.  Minulla oli ensi kertaa poplari päällä, sekin on kevään merkki. Eikä palellut ollenkaan, vaikka tuuli oli melkoinen. Mutta taivas niin sininen.

Bussissa takanani istui nuori naishenkilö, joka puhui puhelimessa koko matkan. Kuulin, että hän täyttää pian 18. Hän oli juuri tullut Sevillasta, Espanjasta, missä oli ollut 27 astetta lämmintä. Hänestä tulee toimittaja ja hän aikoo kesällä olla joka keskiviikko Kaivohuoneella. Vapun jälkeen hän lentää Rhodokselle ja sitten melko pian pariksi viikoksi Ibizalle. Kesätöitä hänellä ei ole, nyt hän meni kotiin hakemaan rahaa. Mistä näitä tällaisia tyttöjä oikein tulee? 

Espalla kukkivat narsissit ja vaihdettiin rahaa. Jotkut istuivat ulkona kahvilla tai muuten vain, Suurkirkon portaat alkoivat täyttyä auringon palvojista.

Illemmalla tuossa portaiden alapuolella oli kultaan pukeutunut pantomimisti. Picasso-sanan näin, mutta en löytänyt yhtymäkohtaa hänen hahmoonsa. Olisi kai pitänyt mennä lähemmäksi. Suomen liput liehuivat komeasti, tänään on Mikael Agricolan päivä. Minä menin suvun perinteisille Gabrielin päiville tuonne kirkon sakastin takana näkyvään Arppeanumiin, yliopiston entiseen kemian laitokseen.

Aleksanterin patsas oli pakko kuvata, kun se on niin komea sinistä taivasta vasten, valtioneuvoston lipun liehuessa vieressä. Keisarin kohtasin uudestaan sukukokouksessa!

Sitä ennen ehdin piipahtaa minulle uudessa Marimekon myymälässä. Tämä sijaitsee entisen ihanan Strindbergin kahvilan paikalla. Siellä istuin terassilla viime kesänä tovin Englannnin vieraitteni kanssa. He joivat ne surullisen kuuluisat kalliit juomat ja heittäytyivät puhumattomiksi. Minä en olisi saanut kuvata Marimekossa, tässä vaiheessa en sitä vielä tiennyt. Heillä oli takaosassa joku askartelupaja. Ja myymälässä oli miljoona erilaista kangasta, jotka olivat esillä värien mukaan. Vahinko kun niistä ottamani kuva ei onnistunut ;)