Istun tässä pörröinen ja tosi lämmin kylpytakki päällä, mukissa on kuumaa teetä. Tulin juuri uimasta: ajelin autolla rantaan, minulla oli uimapuku tämän samaisen kylpytakin alla ja uimakengät jalassa, hanskat vain käteen ja "tyttö" veteen. Oli hieno aamu, tyyntä ja hieman utuisen sumuista, muutama joutsen läheisellä kivellä. Ilma tasan nollassa ja vesi 3,5 astetta. Uin reilut 20 pitkää vetoa ja nousin laiturille iho punottaen. Siinä kuivasin itseni, riisuin uimapuvun ja puin kylpytakin. Tehtävä oli suoritettu. Uskon vakaasti, että näin torjun sika- ja muut influenssat ja voitelen kipeitä kuluneita niveleitäni. Iltapäivällä onkin tiedossa mielenkiintoinen luennoitsija, Lasse Lehtinen. AIhetta en tiedä, mutta tiedän herran entuudestaan hyvänä supliikkimiehenä. Olin kauan sitten Lontoossa hänen vieraanaan, kun hän oli  maamme lehdistösihteeri.

Edit. illalla:

Aivan ensiksi korjaus:Lasse Lehtinen oli lehdistöneuvoksena Lontoossa viitisen vuotta v. 1985 alkaen. Ja toiseksi, hän puhui paikallisen sotaveteraanijärjestön viikkokokouksessa, aihe oli suomalainen Euroopan parlamentissa. Hän aloitti tarinointinsa kertomalla, kuinka heidät (vaimo ja poikakin) englantilainen naapuri heti kutsui kotiinsa tutustumiskäynnille. (Ja huom. he asuivat tosi vauraalla sivistyneistön alueella.) Pian isäntä oli sanonut, että hän kyllä voisi auttaa turvapaikan saamisessa koko perheelle nyt kun olette täällä! Näin meidät miellettiin vielä tuolloin rautaesiripun takaiseksi maaksi.

Lasse muistutti, kuinka Suomessa EU:hun (silloin vielä EY) liityttäessä pelättiin kolmea asiaa: että Portugalista tulee työmiehiä, jotka vievät työt, ja tulee isoja perheitä sosiaalituen eläteiksi; että saksalaiset ostavat Saimaan rannat pilkkahintaan (tulivatkin venäläiset !); että koulutetut suomalaisnuoret muuttavat ulkomaille eivätkä tule koskaan takaisin. Mikään näistä ei toteutunut.  

Tänä päivänä maahanmuuttajat puhuttavat Suomessa, myös veteraaneja. Ja taas oli Lassella hyvä vastine. 60-luvulla 400.000 suomalaista muutti Ruotsiin. Eikä ongelmitta: heistä hyvin moni joutui virkavallan kanssa tekemisiin, jopa vankilaan. Tämä oli  "erinomaista rikollisuuden ulkoistamista". Siirtolaisuudesta ei enää tehty lisäkysymyksiä ;) Ja lopuksi: "EU on maailmanhistorian onnistunein suvaitsevaisuusharjoitus".