Pelle Miljoona laulaa "mitä tänään koulussa opit poika pellavapäinen, mitä tänään maailmasta koit tytär silkkihapsinen". Tämä tytär kuunteli tänään tavattoman viisasta tähtitieteilijää, Esko Valtaojaa, joka kertoi, kuinka maailma syntyi.

Maapallo on hirvittävän vanha, nykytietämyksen mukaan 4.500 miljoonaa vuotta vanha. Tämän olemme tietäneet muistaakseni vain noin parinkymmenen vuoden ajan. Joskus kauan sitten - ehkä ei kuitenkaan kovin kauan sitten - ajateltiin, että maapallo on 6.000 vuotta vanha. Sitten eräs ranskalainen ruhtinas tuli omien kokeittensa perusteella tulokseen, että pallomme ikä on 70.000 vuotta. Tätä monien oli vaikea uskoa.

Totuus oli kuitenkin toinen ja se tuli tiedemiehille selväksi, kun alettiin tutkia maaperää. Herra Newton keksi jo 1600-luvin loppupuolella kaavan, kuinka maailma toimii (F=Gm1m2/r2), 1900-luvun alussa Einstein keksi suhteellisuusteorian, joka tuki Newtonin käsitystä siitä, että aika ja avaruus ovat suhteellisia, ei absoluuttisia. Syntyi myös käsitys "neliulottuvainen avaruus", ja tässä kohdassa viimeistään päässäni naksahti.

Valtaoja yksinkertaisti vaikean asian kansanomaisesti. Hän sanoi, että avaruus on kuin pullataikina, joka laajenee reunoilta, mutta maapallo pysyy paikallaan kuin rusina pullassa. Rusinat (Maa ja kaikki planeetat sun muut)  siinä pullassa loittonevat toisistaan (vaikka ovat paikallaan), kun se pullataikina laajenee reunoiltaan.  Me ihmiset luulemme olevamme palloinemme kaiken keskipiste, mutta olemme vain kuin yksi pienen pieni hiekanjyvänen suurella hiekkarannalla. Hän kehotti meitä ottamaan sen pienen hiekanjyväsen käteen ja katsomaan ympärille, jotta saisimme käsityksen siitä, kuinka pieni Maa on maailmankaikkeudessa. 

Tuolla avaruudessa ei - käsitykseni mukaan - myöskään ole mitään mustaa aukkoa. Se musta aukko on yhtä kuin tiedemiesten tietämättömyys: meillä on kaksi erilaista teoriaa maailmankaikkeuden synnystä ja kun ne kohtaavat = eivät kohtaa, syntyy musta aukko. Jotenkin näin sen ymmärsin. 

Mitään alkuräjähdystä ei ole tapahtunut, vaikka siitä puhutaan,  kun käsitellään maailmankaikkeuden  syntyä. Vielä ei osata selittää sen syntyä, mutta varmasti joku tiedemies kenties hyvinkin pian ymmärtää enemmän.  

Voiko maailmankaikkeuden synnystä kirjoittaa näin lyhyesti? Ei todellakaan, mutta minun oli ihan pakko kirjata nämä muistamani asiat. Oli se vaan niin mielenkiintoista kuultavaa!